Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička připravilo na 4. prosince pro klienty Domova na zámku Bystré využívající pobytové služby v Poličce netradiční Mikulášovu nadílku. Nešlo o dobroty do Mikulášovy punčochy, ale o prezentační oběd, který spolu se studenty na praxi uvařil vedoucí školní kuchyně Václav Rambousek s kuchařkou paní Růženou Říhovou.

Domov na zámku Bystré poskytuje v Poličce dvě pobytové služby – domov pro osoby se zdravotním postižením a chráněné bydlení. Nadílka byla určena dvaceti uživatelům těchto služeb. Do domu na ulici Wolkerově v Poličce obědy přivezli zástupci školy – ředitel školy Mgr. Boris Preissler, vedoucí školní kuchyně Václav Rambousek a vedoucí domova mládeže Michal Kozel.  Je to ze strany školy další krok k rozvíjení dobré spolupráce mezi „sousedy“.

Obědové menu bylo lákavé: krůtí burget s chedarem na bramborovo-řepné placce, rajčatová salsa a dip z pečené papriky. S tímto menu se kuchařský tým školní jídelny ve složení Růžena Říhová a Václav Rambousek zúčastnil celorepublikového finále soutěže „Nejlepší kuchař roku 2019 “ a v kategorii nejatraktivnější oběd pro střední školy vybojoval senzační stříbrné medaile.  Jednalo se o vlastní recept inspirovaný menu, které ochutnali při stáži ve Francii. Recept z Normandie však pozměnili a doplnili také o další ingredience. Na oceněné menu, které tato dvojice skvělých poličských kuchařů opět uvařila za pomoci praktikantů v oboru kuchař – číšník, už se v domě na Wolkerově ulici všichni klienti moc těšili. A chutnalo, stejně jako jejich přátelům ze služby chráněné bydlení. Součástí prezentačního mikulášského oběda byl také perníček s čokoládovou polevou, který upekli žáci oboru cukrář pod vedením mistrů odborného výcviku.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička, příspěvková organizace Pardubického kraje, nabízí studium ve dvou maturitních oborech (Gastronomie a Hotelnictví a cestovní ruch) a čtyři učební obory: Kuchař – číšník, Řezník a uzenář, Cukrář, Pekař. Za dobu své existence připravila škola na praktický život v gastronomii a hotelnictví stovky mladých lidí. Studenti školy se pravidelně umisťují na předních místech gastronomických soutěží u nás i v zahraničí.

Škola se pyšní zlatou medailí M. D. Rettigové, nejvyššího ocenění pro gastronomické instituce.  Ředitele školy Mgr. Preisslera tyto úspěchy velmi těší, ale čeho si považuje nejvíc je, „že zájem žáků o školu narůstá a škola je i díky svým úspěchům u profesních asociací vnímána jako solidní partner.“

Domov na zámku Bystré děkuje Střední odborné škole a Střednímu odbornému učilišti Polička za netradiční Mikulášovu nadílku, díky níž si 20 klientů domova pochutnalo na skvělém obědě.  Přejeme škole a jejím studentům ještě mnoho ocenění v oborových soutěžích a hlavně mnoho získaných dovedností a znalostí, které jsou tolik důležité pro start mladého člověka do profesního života.  Věříme, že se dobrá spolupráce mezi domovem a školou bude nadále rozvíjet.

 

Obědy předává vedoucí školní kuchyně pan Václav Rambousek. Na fotografii paní Iva Zelenková a pan Jan Rys.