V Domově na zámku Bystré se ve středu uskutečnil Integrační turnaj ve florbale pořádaný v rámci Týdne sociálních služeb. K bojům o pohár pro vítěze se přihlásily čtyři týmy. Kromě domácích se v tělocvičně domova střetli také hráči Speciální mateřské školy a základní školy Polička, Základní školy Bystré a z Litomyšle přijeli reprezentanti tamní Speciální základní školy.

Pravidla turnaje byla upravena, na hřišti bojovali za tým vždy tři hráči, střídalo se hokejovým způsobem. Hráči nebyli žádnými nováčky, mnohé z nich jsme v domově již viděli v některém z předchozích florbalových turnajů. Jde především o chlapce s výjimkou týmů ze speciálních základních škol, které posílila děvčata. V bojích si dívky vedly velmi dobře.

Zápasy byly vyrovnané. Z bojů nakonec vyšlo vítězně družstvo Základní školy Bystré před týmem Speciální základní školy Litomyšl, kterou do Bystrého doprovodil ředitel školy Mgr. Jan Janypka. Reprezentanti domova obsadili třetí místo. „Brambory“ si do Poličky odvezlo družstvo Speciální mateřské školy a základní školy Polička.

Zajímali jsme se, jak moc měli vítězové ze Základní školy Bystré natrénováno a dočkali jsme se překvapivé odpovědi. “Florbal žáci v podstatě netrénují. Při hodinách tělesné východy hrají spíše fotbal, „ řekl Mgr. Michael Dvořák, učitel bysterské „základky“, který hráče na turnaj doprovodil. „Účast na turnaji byla pro hráče odměnou. Líbí se nám tady a rádi přijdeme zase příště“, dodal Mgr. Dvořák.

Pořadatelé mají radost, že se hráči na turnaj rádi vrací. Těšíme se na další florbalová setkání.

Domov na zámku Bystré