Horní Malá Úpa hostila ve dnech 11. – 17. ledna největší zimní sportovní svátek lidí s mentálním a kombinovaným postižením –  29. hry zimní speciální olympiády 2020. V roce 30. výročí svého vzniku ji pořádalo České hnutí speciálních olympiád ve spolupráci s obcí Horní Malá Úpa a SkiMU.

Zimní olympiáda je největší akcí Českého hnutí speciálních olympiád, a protože se napřesrok uskuteční světové zimní hry speciálních olympiád, jednalo se zároveň o nominační soutěže pro světové zimní hry.

Zúčastnilo se přes dvě stě sportovců, osob s mentálním a kombinovaným postižením. Do Krkonoš vážili cestu ze všech koutů Čech, Moravy a Slezska. V Úpě si podávali ruce lidé z Dolního Lánova, Prahy, Tloskova, Skřivan, Černovic, Tanvaldu, Strakonic, Brna, Běchovic, Benešova, Plzně a mnohých dalších měst a městeček.  Barvy Bystrého hájili sportovci Domova na zámku Bystré Pavel Urban, Pavel Jílek a Jaroslav Tuláček.
Během týdne konání her se sportovci mohli zúčastnit soutěží v běžeckém a sjezdovém lyžování, jízdě na snowboardu, štafet na 4 x 1 km a 4 x1 km unifide. Závodilo se v kategoriích muži – ženy. Závodníci byli po kvalifikacích rozděleni do finálových skupin.

V rámci běžeckého lyžování zvaného také Cross country měli sportovci na výběr disciplíny v různých distancích od 50 metrů (klasickou i bruslařskou technickou) do 10 kilometrů (bruslařskou technikou).

Také slalomáři mohli vybírat z několika variant – Glide, Super Glide, Novice Giant slalom, Intermediate Giant Slalom až po Advanced Slalom.  Podobné disciplíny byly vypsány také pro snowboarding.

Sportovci domova bojovali v běžeckých stopách i na sjezdovce. Ve slalomu i obřím slalomu se dařilo Jaroslavu Tuláčkovi, v obou se kvalifikoval do prestižní kategorie A. Ve finálových jízdách slalomu i obřího slalomu pak skončil na krásném druhém místě za lyžařem z SK Lavina Odlochovice.

Pavel Urban se v běžeckých stopách kvalifikoval finálové skupiny „1“ v distanci –  1 km a ve své skupině zvítězil.  Stejně úspěšný byl i v distanci 2,5 km.

Pavel Jílek v běhu na 1 km, ve finálové skupině „3“ obsadil páté místo a v distanci na 2,5 km byl ve své finálové skupině čtvrtý.

Zastoupení jsme měli také ve štafetě na 4 x 1 km, kde naši borci Urban a Jílek vytvořili tým s SK Naděje Česká Lípa. V kategorii C obsadili 3. místo.

Naši sportovci přivezli z  29. her zimní speciální olympiády 2020 celkem pět medailí. Potěšující je, že Pavel Urban má šanci reprezentovat Českou republiku na Světových zimních hrách speciálních olympiád, které se uskuteční za rok. Byl zařazen mezi náhradníky. Věříme, že se Pavlovi poštěstí být mezi reprezentanty a bude mít šanci hájit naše barvy stejně dobře jako v Horní Malé Úpě.

Jemu i ostatním dvěma našim sportovcům za jejich výkony děkujeme a blahopřejeme.